1899 Karola Paluadan-Nielsen f. Wilhelmsen
Fru Karola Paludan-Nielsen f. Wilhelmsen ses ved Jyderup Realskoles 60 års jubilæum1

Slagelse kirkebog (Skt. Mikkel) 1873-1886 opslag 301 nr. 135 født 28 dec. 1884
Karola Charlotte Emma Paludan Vilhelmsen. Forældre Slagtermester Viggo Vilhelmsen og hustru Karoline Kristine Paludan

Jyderup Kirkebog 1892-1905 opslag 153 nr. 7
Karla Charlotte Emma Paludan Vilhelmsen. Forældre Slagtermester Viggo Vilhelmsen og hustru Emma Karoline
Kristine Paludan. Konfirmeret 1. oktober 1899 (Der står Karla)

Jyderup Kirkebog 1928-37 opslag 182 nr. 14 viet 9. dec 1928
Følgende oplysninger om husbonden:
Enkemand direktør Herman August Nielsen, Jyderup savværk, Jyderup sogn, Holbæk Amt. Søn af boelsmand Jørgen Nielsen og hustru Martha Nielsen, Faurbo. Særslev sogn
Født dersteds 11. august 1875. Første gang gift med Inger Kristine Hansen, som afgik ved døden 2. november 1925
(der står noget over Faurbo og født, som jeg pt. ikke kan læse)
Pigen;
Sygeplejerske Karola Charlotte Emma Paludan Vilhelmsen, Jyderup sogn, Holbæk amt. Datter af afdøde slagtermester Viggo Vilhelmsen og hustru Emma Karoline Kristine Paludan, Jyderup sogn født i Slagelse 28. dec. 1884

1959, dec.; 75 år
Fru Karola Paludan Nielsen, pensionistboligen, Jyderup, fylder 4. juledag 75 år.
Fru Karola Paludan Nielsen er født i Slagelse, hvor hendes far var slagtermester, men det meste af sin barndom har fru Karola Paludan Nielsen haft i Jyderup, hvortil faderen flyttede.
Som ung uddannede fru Karola Paludan Nielsen, sig som sygeplejerske og var bl.a. ansat på Rigshospitalet under den spanske sygea , hvor sygeplejerskerne måtte gøre en næsten overmenneskelig indsats.
Senere kom fru Karola Paludan Nielsen til Jyderup, hvor hun blev gift med daværende tømrermester August Nielsen.
Fru Karola Paludan Nielsen blev kendt som en energisk og dygtig dame, der kunne overkomme meget, bl.a. ledede hun sykursus og har desuden gjort et uegennyttigt arbejde i Danske Kvinders Beredskab (DKB).
Hr. og Fru Nielsen flyttede til Knabstrup, og her havde fru Karola Paludan Nielsen i 1937 den sorg at miste sin mand. Nogen tid efter rejste hun tilbage til Jyderup, hvor hun har mange gode og trofaste venner.
Ved en misforståelse havde vi i november nævnt, at fru Karola Paludan Nielsen fyldte 75 år den 28. nov., lige en måned for tidligt, og vi omtalte dengang fru Nielsen mange gode menneskelige egenskaber.
Der skal tilføjes endnu een, som er en af de mest karakteristiske, og det er hendes store hjælpsomhed mod nære venner og slægten. Fru Karola Paludan Nielsen har aldrig sparet sig selv, når det gjaldt om at være noget for andre, og mange venlige tanker vil sikkert omslutte fru Karola Paludan Nielsen på fødselsdagen2

1959 november annonceres Karolas 75 års fødselsdag i aviserne.
En respekteret og afholdt dame, fru Karola Nielsen, enke efter direktør for Jyderup Savværk, August Nielsen, fylder på lørdag 75 år.
Fru Nielsen er født i Jyderup Kirkeby, hvor hendes far var købmand. Jyderup har altid haft fru Nielsens hjerte, og her fik hun også senere sit eget hjem, da hun blev gift med August Nielsen, som dengang var tømrermester og havde ejendom og forretning på S----.
Da Aug. Nielsen blev direktør for savværket, overdrog han sin tidligere virksomhed til et par medarbejdere, og hr. og fru Nielsen fik deres hjem i direktørboligen på savværket. Fru Karola Nielsen var en dygtig husmor og en gæstfri værtinde for slægt og venner.
Da Aug. Nielsen trak sig tilbage, flyttede ægteparret til Knabstrup, og her havde fru Nielsen den sorg at miste sin mand.
Selv valgte fru Nielsen at flytte tilbage til sin barndomsby, hvortil mange bånd knyttede hende.
Fru Nielsen har nu sit meget hyggelige hjem i pensionistboligen, og her nyder venner stadig godt af hendes gæstfrihed.
Årene besværer tilsyneladende ikke fru Nielsen, der både kan lide at rejse, læse og i øvrigt er interesseret i alle aktuelle spørgsmål33

I 1959 gør Karola opmærksom på at det først er den 28. december 1959 hun bliver 75 år4



Fodnote a)
Den Spanske Syge var en pandemi, der rasede i 1918. Over 50 millioner døde, heraf 4.000 danskere.
Sygdommen spredtes til store dele af verden og ikke bare til Europa, Nordamerika og Asien, men også til Alaska
og øer i Stillehavet og havde dermed karakter af en pandemi5

DKB se også Jyderup samaritterne



Kilde 1: 60 års jubilæums invitation, Jyderup Lokalarkiv
Kilde 2: Kalundborg Folkeblad 22. dec. 1959, side 3; 75 år
Kilde 3: Holbæk Amts Venstreblad 26. nov. 1959, side 3
Kilde 4: Holbæk Amts Venstreblad 27. nov. 1959, side 4
Kilde 5: Wikipedia 15. august 2013

Karola Paludan-Nielsen stiller spørgsmål i Kalundborg Folkeblad 12. maj 1969, side 6
Hvem kørte for russeren - Spørgsmål i relation til Bjergsted tragedien

Fru Karola Paludan-Nielsen, Aldersrovej, Jyderup, er i forbindelse med omtalen forleden af Bjergsted tragedien, hvor den russiske ingeniør Voitekevitch ombragte hustru, søn, datter, svigermor og tog sit eget liv - blev erindret om et møde, der måske har været mere betydningsfuldt end fru Paludan-Nielsen dengang tænkte da hun hørt om tragedien.
Datoen den 5. april 1928, stor prentet i bevidstheden, fordi hele egnen blev mindet om denne dag i lange tider, og fordi fru Paludan-Nielsen dagen efter, hvor ulykken blev meddelt, søgte at få oplysninger om, hvorvidt nogen havde set eller hørt noget til en russer, som netop den 5. april spurgte om vej til Bjergsted.

Angst for at blive skudt?
Den 5. april rejste fru Paludan-Nielsen med toget mod Jyderup og i toget forespurgte en russer, der talte gebrokkent dansk, om man kunne hyre en vogn til Bjergsted. Da fru Paludan-Nielsen spurte, hvortil i Bjergsted han skulle svarede han at han blot skulle sættes af uden for byen. Fru Paludan-Nielsen så at russeren hyrede en vogn ved Jyderup station. Det blev siden oplyst, at den pågældende russer, havde henvendt sig til den daværende lærer i Bjergsted for at spørge om vej til familien Voitekevitschs ejendom. Mere kendte ingen til besøget eller russerens ærinde.
Efter ulykken blev fortalt, at ingeniørens pas kun var gyldigt til 1928, og man mente, han havde været angst for, at han og hans familie skulle blive beordret tilbage til Rusland for at blive skudt. Havde den russiske gæst en ordre med? Kom han for at true eller advare? Var det årsagen til den ulykkelige ingeniørs forfærdende handling?

Hvem var russerens chauffør?
Disse spørgsmål kan ingen svarer på, men da det var øjensynligt, at russeren i toget gerne ville i samtale, så godt han formåede at gøre sig forståelig, er fru Paludan-Nielsen kommet til at tænke på, at han måske til vognmanden i hyrevognen er kommet med udtalelser, der dengang muligvis ikke var fra vognmandens side, er blevet tillagt særlig betydning, men som vedkommende måske alligevel senere er kommet i tanke om.
Kan nogen oplyse hvem der kørte for russeren?
Hvis det opklares, vil fru Paludan-Nielsen gerne vide om også vognmanden bagefter fik den nagende tanke at man havde haft kontakt med den mand, der muligvis - ingen ved det - gav anledning til den rystende hændelse, som ingen kan glemme, selv de mange år efter.

I Jyderup Kirkebog 1918-27 opslag 218 ses Viggo Paludan Vilhelmsen (død 6. nov. 1922 født 16. jan. 1899) Bror til Carola

Sidst opdateret 29. december 2015
©Jyderup Realskole